Farkında Olanlar Güçlüdür
“Çok Yönlülük Seminerleri” başlığı altında düzenlenen etkinlikler kapsamında Yozgat Bozok Üniversitesi, Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeydik. Genel başlığı “Üniversiteli Olmak” olan bu etkinliğe “Farkında Olduğun Kadar Güçlüsün” başlığı ile katkı sunmaya çalıştık. Bu çerçevede sunumumuzda özetle aşağıdaki konuları katılımcılarla paylaşma fırsatı bulduk.
“Üniversite tahsilinin üniversite öğrencisine bir uzmanlık bilgisi kazandırması gerektiği konusunda bir uzlaşı vardır. Bu doğru olmakla birlikte eksik bir yargıdır. Çünkü üniversite, öğrenciye sadece mesleki bilgi kazandırmamalı aynı zamanda onun sosyal kimliğinin gelişimine de katkıda bulunmalıdır. Diğer bir deyişle alanıyla ilgili olduğu kadar yaşamın diğer boyutlarına ilişkin farkındalık geliştirmesine katkıda bulunmalıdır. Bu açıdan farkındalık aslında bir duyarlılık halidir. Bir şeyin yapılırken niçin yapılmasının, yapılmıyorsa niçin yapılmamasının bilincinde olma halidir. Aslında farkındalık bakmakla görmek arasındaki ilişkiye benzer. Herkes bakar ama herkes göremez; görenler ise ancak farkındalık geliştirmiş olanlardır.
Farkındalığı gelişmiş bireyler hem diğer bireylerle olan ilişkilerde hem toplumsal meselelerde hem de bütün insanlığı ilgilendiren konularda daha duyarlı ve tutarlı düşünceler üretir, davranışlar geliştirirler. Örneğin Türkiye nüfusu içerisinde genç nüfus oranının, %15,3’le AB ülkeleri ve birçok dünya ülkesinden yüksek düzeyde olmasının gelecek namına oluşturduğu potansiyelin; medeniyet kurmuş bir millete ait olmanın iftihar nedeni olduğu kadar sorumluluk da yüklediğinin; bilginin işlevselliği için düşüncelerin davranışlar özelinde uygulanmasının; yeni atılımların önce zihinde şekillendiğinin ve bunun içinde gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğinin; bir kişi olunsa veya kalınsa bile yapılması lazım gelenden ödün verilmemesinin ne denli önemli olduğunun farkındalığı sosyal kimlik kazanımının önemli unsurlarını oluşturur. İşte bu farkındalıktır ki kişiyi şahsiyet sahibi kılar, sıradanlıktan kurtarır, özgün ve özel üretimleri sayesinde güç merkezi haline getirir.”
Bize bu fırsatı veren Genç Girişimciler Topluluğu Başkanı Hakan Akbaş’ın şahsında topluluk yöneticilerine, topluluk akademik danışmanı Prof. Dr. Mustafa BÖYÜKATA’ya ve programda etkileyici bir sunum gerçekleştiren İş ve Meslek Danışmanı Abdülkadir Karaduman’a ve tüm katılımcı öğrencilerimizle birlikte öğretmenler günümüzü kutlama nezaketi gösteren Maliye Topluluğumuzun danışmanı Araştırma Görevlisi Özlem Bapbacı’nın şahsında tüm topluluk ve maliye bölümü öğrencilerimize ve ayrıca İktisat bölümü Araştırma Görevlisi Bayram Aydın’a teşekkürlerimizi arz ediyoruz.