728 x 90

Unutma! Farkında Olduğun Kadar Güçlüsün – 14 Kariyer mi O da ne?

Unutma! Farkında Olduğun Kadar Güçlüsün – 14 Kariyer mi O da ne?

Unutma! Farkında Olduğun Kadar Güçlüsün – 14 Kariyer mi O da ne?

Gençler, kariyer kelimesi Latince ‘Carrus (At arabası)’ anlamına gelmekle birlikte geçmişte daha çok at arabasının ardında bıraktığı yol/iz anlamında kullanılmış bir kelime. ‘Fransızca ‘Carrierre (Yarış yolu)’ ve İngilizce ‘Carreer (Meslek)’ anlamları da bu kullanımı zenginleştirmiş.[1] Günümüz anlamı ise bu üç dildeki anlamlarının bir tür karışımıdır ki, kariyer için “Bireyin meslek seçimi, o mesleğin zorunlu kıldığı yeterlilik ve eğitimler; mesleğe başladıktan sonra da mesleğin önde gelenlerinden olmak için takip etmesi gereken yollar” denilse yanlış olmayacaktır.

Kariyer süreci, meslek seçimine dair verilecek kararla başlar. Bu sürecin başlangıcı kimi insanlar için daha ilkokul yıllarına kadar götürülebilse bile makul başlangıç dönemi lise yıllarıdır. Çünkü birey bu dönemde, özellikleri itibariyle kendini tanımaya; fiziksel, zihinsel, sosyal vb. yetilerinin farkına varmaya başlar. Bu farkına varışın seçilecek meslekle ilgili verilecek kararda etkisi yadsınamazsa da yeterli değildir.

Şimdi siz, kaydolduğunuz bölümlere, bölümlerinizi ve bölüm mezunlarınızın yapabilecekleri meslekleri tanıyarak, bilerek ve kendi özelliklerinize uyumlu olup, olmadığını araştırarak mı geldiniz?  Yoksa girdiğiniz üniversite sınavı ve bu sınavdaki başarı değerlendirmesi, yapabileceğiniz mesleklere olan yatkınlığınızı tespit etti de, ondan dolayı mı kaydolduğunuz bölümlerdesiniz? Açıkçası bu sorulara olumlu cevaplar vermek pek mümkün gözükmüyor.

Neyse amacım, moralinizi bozmak değil. Tam aksine ‘Zararın neresinden dönülürse kârdır’ mantığıyla doğru adımları atmanıza yardımcı olmak, sizlere rehberlik yapmak.

Genç kardeşim, yaşamının en önemli dönemlerinden birisinden geçtiğinin bilincinde olmalısın. Eğer bu bilinçten yoksunsan ne anlatılsa boş. Öylesine geldiğin üniversiteden, bırak heybene olumlu bir şeyler koymayı, aksine birçok olumsuzluklarla gidersin ki, ömür boyu pişmanlıklarını yaşarsın. O nedenle kaydını yaptığın ilk günden diplomanı alacağın ana kadarki süreyi mesleki ve insani gelişimin doğrultusunda planlaman gerekir. Bu planı yapmada ve yaptığın plana uymada göstereceğin titizlik ve başarı, çok açık söylüyorum, ömrünün kalan kısmının kalitesini de belirleyecektir.

Kimsenin elinde sihirli bir değnek yok, sana dokunsun ve seni olmaktan memnuniyet duyacağın bir konuma taşısın. O, daha çok çocuklar için yapılan çizgi filmlerde oluyor, onları avutmak ve mutlu etmek için. Sen ise çocukluk çağını çoktan geçtin ve yaşamın gerçekliği bütün berraklığıyla önünde duruyor. Buna gözlerini yumamazsın. Israrla yummaya devam edersen de ortamı kendinden başka kimseye karanlık edemezsin.

Lafı uzatmayalım, senin için hiçbir şey geçmiş değil. Hemen kalk ve işe koyul ve işe de okuduğun bölümü ve bu bölüm mezunlarının hangi meslekleri yapabileceklerini araştırmakla başla. Ulaşabiliyorsan, şu anda bu meslekleri yapanlara ulaş ve onlardan bu mesleklerin artıları ve eksilerinin neler olduklarını öğren. Bu çabalar, senin bu meslekleri isteyip, istemediğine; yapabilip, yapamayacağına, tabiatına uyup uymadığına karar vermende belirleyici olacaktır. Şayet kararın olumlu ise kariyerinle ilgili ilk adımı attın demektir.

Sıra geldi kariyer planını yapmaya, o da bir sonraki yazımızın konusu olsun…

 

[1] Kariyer Nedir? , Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, rome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://gikam.aku.edu.tr/wp-content/uploads/sites/22/2021/10/Kariyer-Nedir-1.pdf, Erişim Traihi:20.11.2023

Recep TEMEL
ADMINISTRATOR
PROFILE